Liljedal 7

Liljedal 7

Her skal vi bygge og her skal vi bo...

I Liljedal 7 i Haugesund har vi fått oss tomt, og skal bygge hus. "Vi" er en familie på 5; Pappa, mamma, storebror, lillebror og nykomling lillesøster. Da en del av vår flotte familie bor andre steder i landet, vil vi opprette en blogg som forhåpentligvis vil vise progresjon nå i byggeperioden...

Hekk

HagePosted by Lene Markhus 28 May, 2011 21:51:14

I valget av hekk, tror jeg vi har vært innom de fleste hekktyper, før vi endelig landet på Svartsurbær. Det er veldig mange flotte hekker, og i utgangspunktet ville vi ha noe som var vintergrønt. Men da tomten vår grenser til en lekeplass, så vi det som en fordel å ha en hekk uten giftige bær. Den er veldig fin når den får vokst seg stor, får flotte hvite blomster om våren, og tilsvarende kjempesunne bær om høsten - i tillegg til en nydelig rød farge på bladene. Minuset med hekken er selvsagt at den blir litt naken om vinteren, men det får så være. Nå er den kommet i jorden, og vi har valgt å legge duk og bark i bunn.

  • Comments(0)//www.liljedal7.com/#post46

Plantepresentasjon

HagePosted by Lene Markhus 16 May, 2011 13:22:05

Det begynner nå å spire i hagen vår, og det meste ser faktisk ut til å ha overlevd vinterfrosten. Noe av lyngen er gått tapt, men den er for så vidt enkel å erstatte. Dette begynte som en byggeblogg, men fortsetter nå som en hage. og alt-mulig-blogg. Jeg tenkte derfor jeg etterhvert vil presentere plantene vi har i hagen, og starter nå med følgende;

1. Rhodeodendron "Scarlett Wonder" : Denne var vi heldig å kjøpe på salg i fjor til kr. 39,- per stykk. En fordel for oss siden vi skulle ha 12 av disse i bedet. Den var da selvsagt veldig liten av vekst, noe den fortsatt bærer preg av. Men den blomstret fint både i fjor og i år med store røde blomster. Nå er det bare å gi den tid, så vil den til slutt bli stor og fin.

2. Gul trådsypress "Sungold" : Disse holder seg vintergrønne, og er et fint fargeinnslag i bedet. De legger seg veldig fint utover, og det vil ikke være enkelt for ugress å vokse frem i underkant av denne planten. De kan nok bli litt store, men vi får prøve å passe på at de ikke tar helt overhånd.

3. Sibirertebusk på stamme "Pendula" : Busken er podet på stamme, slik at den ikke blir høyere. Nå er treet ungt, men forhåpentligvis kommer det flere og lengre grener etterhvert. Den limegrønne fargen på bladene er helst fantastisk, og det er virkelig et lite lyspunkt i bedet. Jeg synes også det er veldig fint å ha noen planter langs bakken, og i tillegg ha noen "høyder" i bedet for å få litt variasjon. Det skaper liksom litt liv.

  • Comments(0)//www.liljedal7.com/#post44

Huggorm på ville veier

HagePosted by Lene Markhus 11 May, 2011 23:12:13

I forrige uke må jeg innrømme at jeg fikk meg en ordentlig stykk i livet. Lillejenta og jeg tilbrakte hele formiddagen i solsteiken på terrassen foran huset vårt. Hun krøp rundt over alt og lekte, og etter en del timer kom storebror hjem fra skolen. Han og en kompis la fra seg sekker og jakker på terrassen for å innta en is, og etter en stund var det på tide å ta tingene inn. Jeg bøyde meg ned for å plukke opp sakene med en hånd, og da falt det en orm ned på plattingen. Redd som den var krøp snoken inn i hjørnet, men en kontrollfreak som meg kunne ikke la den være utenfor huset.; da visste jeg jo ikke hvor den ville befinne seg. Jeg gikk derfor inn, hentet en blomsterpinne og en vase, pirket ormen ut og plasserte vasen over den. Og der hadde jeg tenkt å la den ligge til husbonden kom hjem om kvelden, men heldigvis kom snille Terje og tok den med seg.

Jeg sa til Terje at det ville vært flaut om han ble med meg hjem for å fjerne en stålorm, men han kunne konstatere at jeg hadde rett i mine antagelser om at det var en huggorm. Ormen var bare 15-20cm stor, altså en huggormunge. Men med tanke på prinsessen som hadde krøpet rundt på terrassen hele formiddagen, må jeg innrømme at jeg ble ganske skjelven etterpå. Nå har vi plassert 3 huggormfeller utenfor huset, men foreløpig har vi ikke hatt "besøk" av flere. Så jeg håper at det bare var en huggorm på ville veier, og at han ikke har 30 søsken snikende rundt i hagen vår...

  • Comments(0)//www.liljedal7.com/#post43

Jordbærplanting

HagePosted by Lene Markhus 09 May, 2011 22:37:20

Vi har bestemt oss for å plante noen jordbærplanter langs terrassen nede, slik at ungene har litt å kose seg med i hagen. Lillejenta var iherdig hjelp da pappa skulle forberede plantingen. Etter å ha vært god hjelp måtte hun til slutt ta seg en henslengt liten pause for å høre på musikken som strømmet ut fra I-grisen.

  • Comments(0)//www.liljedal7.com/#post41

Hagegleder

HagePosted by Lene Markhus 17 Apr, 2011 20:36:08

Nå når våren er kommet, er det artig å begynne med hagearbeidet. Det ser faktisk ut som om det meste av det vi plantet i fjor, har overlevd vinteren-med noen få unntak. Dette må vi ta fatt i etterhvert, men jeg føler at vi må gi plantene en sjans til å komme seg. Våren har jo nettopp startet. Så derfor tok vi turen til plantesenteret og kjøpte to busker Amerikanske blåbær. Som vanlig var jeg heldig med plasseringen, og måtte fjerne en liten stein der hvor jeg tenkte at busken skulle stå. Men nå er de kommet i jorden. Så håper ungene at vi får en liten avling til høsten.

  • Comments(0)//www.liljedal7.com/#post39

Et bed tar form

HagePosted by Lene Markhus 14 Oct, 2010 17:47:17

Undertegnede har virkelig gått grundig til verks når det gjelder luking, så jeg har luket hvert enkelt ugress opp med hånd og en liten spade. Min mann og mine foreldre mente imidlertid at jeg da ville luke inn i neste år, så de dro og kjøpte en grafse, og plutselig var vi ferdige. Jeg må nok medgi at de hadde rett, og at jeg var altfor pirkete.

Nå er iallefall de fleste av plantene som skal plantes i år på plass, så får vi heller se om vi ønsker å supplere med noe til neste år. Det har blitt riktig bra, og vi er veldig fornøyde. Det ble veldig rent og greit med bark - selv om vi feilberegnet mengden noe i starten. Så får vi håpe at vi får på plass kantsten og asfalt i tunet til neste år.

  • Comments(0)//www.liljedal7.com/#post35

Luking og atter luking

HagePosted by Lene Markhus 01 Jul, 2010 23:37:24

Da det har vært en strålende fin dag i Liljedal'en i dag, ville jeg forsøke å komme litt lenger med hagen. Dette kan være en utfordring når en er alene med tre små, men løsninger finnes som regel. Lillejenta er nå 3 måneder, og synes allerede det er altfor kjedelig å ligge i vognen. Hun kan jo ikke se noen ting, og det er tydeligvis ikke gøy. Det ble straks bedre når mamma tok ut vippestolen og plasserte denne ved siden av bedet, slik at hun også fikk være med.

God hjelp til å vanne fikk jeg i dag også. Lille-storebror er veldig flink, og er ofte med mamma og arbeider i hagen - enten det er vanning eller luking.

Da vi hadde besøk av plantedamen kom hun med noen tips til hvordan vi skulle legge eksempelvis duken. Hadde det vært opp til meg, hadde jeg nok lagt duken på langs først, og plantet plantene etterpå. Den kloke damen mente imidlertid at vi fikk plantet blomstene/buskene bedre om vi gravde dem ned først, og deretter la på duk. Jeg er veldig glad for dette tipset når jeg ser hvor store steiner vi har fjernet for å kunne plante noe som helst..

I tillegg foreslo hun at vi skulle legge duken på tvers av bedet, slik at duken ble lettere å arbeide med. Dette har vi begynt å gjøre, og vi skjærer da hull som i et kryss der hvor plantene er plassert, og trekker så plantene ut gjennom hullet etterpå. Der hvor trærne er, har vi bare skåret en lang smal stripe i duken, og lagt duken rundt treet. Viktig å ha en god tapetkniv til dette, men jeg må innrømme at det kom noen gloser da jeg ved et uhell skar av nesten alle knuppene på den ene rosebusken da jeg skulle skjære hull i duken.

  • Comments(0)//www.liljedal7.com/#post33

Det er ikke prydplanter alt som vokser...

HagePosted by Lene Markhus 26 Jun, 2010 23:32:28

Som nevnt tidligere er huset nå ferdig malt. Vi valgte oljedekkbeis fra Jotun; farge eggehvit. Vi ble veldig fornøyd med resultatet, og synes det står godt til det røde taket på huset vårt.

Parallelt med at huset ble malt, har vi også påbegynt hagen. Plenen er sådd, og det har faktisk blitt grønt. Det har også blitt plantet en del planter i bedene våre ved inngangspartiet. Dessverre trives også ugresset bra hos oss, så vi har litt av en luke-jobb foran oss før vi kan legge duk og bark rundt plantene våre. Men det går iallefall an å se konturene av hvordan villnisset vil bli.

Da vi har lite peiling på hage og hvilke planter som kan trives hos oss i forhold til lys, vind og jordsmonn, har vi hatt en hyggelig dame fra plantesenteret på befaring. Hun har tegnet forslag til hage, og hvilke planter vi bør satse på. Dette har vi forsøkt å følge, og når bedene er ferdige skal jeg legge ut litt mer info om dette.

I dag har jeg spadd ned 6 bunndekkende rosebusker, og for å få ned èn av buskene måtte jeg fjerne de to steinene som ligger plassert like ved kanten på bedet. Litt tungt var det, men det gikk til slutt. "Vil det ikke så skal det" er det visst noe som heter...

  • Comments(0)//www.liljedal7.com/#post32
Next »